Dagens ros till Nylonstrumpan

Idag firar vi Nylonstrumpan som sägs ha sett dagens ljus i Sverige den 3 januari 1947. Om detta stämmer vet jag inte med säkerhet men det är helt klart värt att firas. Förutom all världens sköna damer är dessa uppskattade av såväl rånare och strumpfetischister.

I wikipedia kan vi läsa att “Nylonstrumpor är tunna strumpor, främst använda av kvinnor, tillverkade av nylon. De finns i olika längd: lårhöga, knästrumpor och ankelstrumpor. Det finns även modeller som endast bärs runt en del av foten och döljs i skon, s.k. steps.
Nylonstrumpor började att tillverkas 1939, och året därpå inleddes försäljningen i Europa. I Sverige påbörjades tillverkningen 1945 av Malmö Strumpfabrik. I och med att strumpbyxor introducerades under 1960-talet har bruket av nylonstrumpor till vardags minskat. Nylonstrumporna ersatte nästan helt silkesstrumporna som man använt tidigare. Till cirka 1960 hade dessa strumpor söm.
Nylonstrumpor bärs tillsammans med strumpebandshållare, höfthållare, gördel eller korsett med strumpeband. En typ av nylonstrumpor, s.k. stay-ups, hålls uppe runt låret med hjälp av en kombination av spetsresår och silikonband.”

Här är en tävling i Sveriges vackraste kvinnoben utlyst av Malmö Strumpfabrik, 1954.

Det finns mycket överraskande kunskap kring damstrumpor. En sådan sak är att veta vad beteckningen Denier innebär. De flesta har väl stått och klämt på ett paket damstrumpor och undrat vad det egentligen betyder? Wikipedia levererar återigen ett svar på detta..
“Denier (förkortas den) är ett mått på tjockleken av garn som används till exempelvis nylonstrumpor och silkesstrumpor och avser vikten i gram av 10 000 yard (9 144 m) garn. Ett 20 denier garn med längden 9 144 meter väger alltså 20 gram. Ju högre denier-tal desto tjockare och slitstarkare strumpor, och vice versa. De första nylonstrumporna var 70 denier. Riktigt tunna “skira” nylonstrumpor (eng. sheer stockings) är på 15 denier, medan normaltjocka är på 30—40 denier.

Ibland förekommer gauge och det är det engelska måttet för garnets tjocklek i nylon- silkesstrumporna och istället avser det antalet nålar på en 1,5 inch (38 mm) bred väv. En 60 gauge vävstol har 60 nålar på en 38 mm sektion. Ju fler nålar dess finare maskor, och en tunnare väv kan framställas för nylonstrumporna. 15 denier motsvarar ungefär 60 gauge.

Tillverkningen av syntetiska garner har utvecklats enormt under de senaste decennierna. I början av 1960-talet var 60-deniergarnet något ganska nytt, men bara tio år senare lanserades 20-deniergarnet. Wolford i samarbete med DuPont utvecklade 1992 ett 9-deniergarn, och endast ett år senare lanserade Wolford strumpbyxor och nylonstrumpor i 7 och 5 denier.”

Nylonstrumpor bör återanvändas, de är oslagbara vid skoputsning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *